Yeni Program Hayırlı Olsun: Oyun Geliştirme ve Programlama Programı. Uyarım var. Dikkat!
Oyun geliştirme ve programlama programı, 3 Üniversitemize hayırlı olsun. Meslek Yüksekokullarında yeni bir perspektifle sunuluyor. Bu programların handikabı ise ilk bakışta yazılımsal bir program gibi görünse de, gerçekte durum daha karmaşık. Bu program, sadece yazılım geliştirme ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda modelleme, grafik animasyon ve ses tasarımı gibi alanları da kapsıyor. Çünkü bir oyunun içinde ses, kamera ve ışık gibi unsurların da yer aldığını unutmamalıyız.
Öğr. Gör. Emrah Korkunç
11/2/20242 min read


Oyun geliştirme ve programlama programı, 3 yüksekokulda 2024 yılına akademik camiada yeni bir perspektifle sunuyor.
İlk bakışta yazılımsal bir program gibi görünse de, gerçekte durum daha karmaşık. Bu program, sadece yazılım geliştirme ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda modelleme, grafik animasyon ve ses tasarımı gibi alanları da kapsıyor. Çünkü bir oyunun içinde ses, kamera ve ışık gibi unsurların da yer aldığını unutmamalıyız.
Bu bağlamda, oyun geliştirme ve programlama programı yalnızca oyun yazılımı değildir. Evet, Unity ve Epic Games gibi platformlar üzerinden geliştirilen oyunlar mevcut; ancak yazılımcıların aynı zamanda modelleme yapabilmesi gerekiyor. Hazır materyallerle bu işi sürdürmek, başlı başına kötü bir başlangıç olurdu.
Şuan, Ege Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi açmış bulunuyor . Bazı programlara baktığımda, bilişim meslek yüksekokullarıyla bağlantılı programların yanı sıra medya ve işitsel sanatlar üzerinden açılan programlar da görüyorum. Buradaki karmaşanın nedeni, programın medyaya mı yoksa yazılımsal bilgisayar tabanlı bir alan mı ait olduğudur. Bu noktada bilişim ve sanat alanları arasında bir ayrım var.
Sonuç olarak, yeni programların açılmasıyla birlikte yapay zeka ve drone operatörlüğü gibi konularda iki yıllık meslek yüksekokulları içerisinde çeşitli seçenekler sunulmakta. Mobil oyun sektörünün Türkiye’de gelişmesine öncülük edecek yeni oyun geliştiricilerin, bu program sayesinde hızlı bir şekilde mezun olacağını düşünüyorum. Ayrıca, buradan mezun olanlar, dört yıllık oyun tasarımı programlarına geçiş yapabilirler. Bu durumu olumlu buluyorum.
Ancak kafamda bazı sorular var. Yakın zamanda açılacak bu ilanlarda öncelikle yazılımcıları alacaklarına dair önemli bulgular mevcut. Eğer tasarımcı yerine sadece yazılımcı alırsanız ve daha kötüsü, üç kişilik kadroyu tek ilanda, modelleme, yazılımcı, grafikçinin içinde olduğu üç öğretim görevlisini aynı ilanda almaya kalkarsanız, bu durum sıkıntılı bir hale gelebilir.
Şöyle ki; İlanda yazılımcı, grafik ve 3D modelleme alanında çalışan öğretim görevlilerini, aynı ilana eklerseniz ve sadece sınavı üç yazılımcı geçerse, ilan sonunda üç yazılımcı öğr. gör. ile oyun tasarımı bağlamında verim elde edemezsiniz.
Sonuç olarak, oyun geliştirme ve programlama programı yalnızca yazılımsal bir alan değil, aynı zamanda tasarımsal bir bölümdür.
Öğr. Gör. Emrah KORKUNÇ